איך מתמודדים עם מעברים ושינויים

תאריך עדכון: 24 בספטמבר 2015

צוות בית איזי שפירא מברך את ילדיכם ואתכם בשנת לימודים מועילה ומוצלחת. לרגל פתיחת השנה, אנו מזמינים אתכם לקרוא טור מקצועי מיוחד על ההיערכות המומלצת לקראת מעברים בקרב הילדים. כותב הטור הוא יצחק הירשברג – מנהל המרכז לטיפול רגשי בבית איזי שפירא, מרכז הנותן מענה בתחום הנפשי לילדים, מתבגרים ומבוגרים המתמודדים עם מוגבלויות שונות ולבני המשפחה שלהם. שנת לימודים מוצלחת!

איך עוברים את המעברים – טיפים לפתיחת שנה”ל

בשיא החום ועם מה שנותר מהבילויים המשפחתיים והנסיעות, מתחילים כבר לראות את שנת הלימודים הבאה.

אז איך מתכוננים למעבר הזה, איך מכינים את הילד לשינוי? אצל ילדים הממשיכים באותה מסגרת לימודית, הדברים מעט ברורים ומסודרים יותר, אולם אצל ילדים ובני נוער המחליפים מסגרת, הדברים מורכבים יותר. לפעמים ידוע מראש  לאן הילד או הילדה עוברים אבל פעמים רבות רק בימים אלו ממש מתברר בדיוק לאן הם משובצים.

על מה חשוב להקפיד?

קשה מאוד לדבר על ילדים עם צרכים מיוחדים כמקשה אחת: הגילאים שונים, הצרכים שונים, יכולת ההבנה ומידת העזרה שצריכים הילדים הללו משתנים מילד לילד, ולכן צריך להתייחס לצרכים של כל ילד וילד בנפרד.

עם זאת, אנסה להציע כמה דברים כלליים שכדאי לקחת בחשבון ולשים לב אליהם בתקופה זו:

  • ילדים וגם מבוגרים נוטים להתעלם ולדחות את הקץ, למשוך עוד קצת בלי דאגות ובלי מטלות. הרי בסוף זה יגיע אז למה להתעסק בזה עכשיו? סיבה אחרת לדחיית העיסוק בשינוי הצפוי היא התחושה של ההורה שנשענת על מקרים דומים בעבר, והיא שאם נזכיר את זה מוקדם מידי הילד יכנס לאי שקט וחרדה מיותרים. למרות זאת, בשלב הזה, כשהחופש עומד ממש להסתיים, חשוב מאוד להתחיל ולהתייחס לעובדה זו, אלא שזה חייב להיות בקצב ובצורה ובעוצמה שהילד או הילדה מסוגלים לעכל.

 

  • פעולות ממשיות כמו קניית הציוד הנדרש, בגדים מתאימים, שינוי בהרגלי השינה שהשתבשו וכדומה, עוזרות מאוד להתייחס למעבר.

 

  • מבחינת השיח על החזרה לבית הספר כדאי מאוד להזכיר שמות של דמויות משמעותיות שעומדים לפגוש בקרוב, חברים לכיתה ואנשי צוות.

 

  • בנוסף כדאי גם לעשות פעילויות משפחתיות מהנות שמציינות את סיום החופש.

ילדים מסויימים יביעו מורת רוח, אחרים שמחה ואחרים יפגינו אדישות וניתוק. בכל מקרה כדאי מאוד להתחיל ולהכין אותם למעבר המתקרב. חשוב לשים לב לתגובות יוצאות דופן, כמו התגברות משמעותית של חרדה, שינוי בהרגלי האכילה והשינה, חזרה לדפוסים נוקשים של התנהגות, אי שקט קיצוני, תלונות על כאבים שונים וכדומה.

ילדים העוברים מסגרת לימודית, חייבים הכנה הכוללת הכרת הצוות החדש, הכרת המקום והבניין שבו ילמדו, ולפעמים גם הכרות עם צוות ההסעה. בתי ספר מורגלים בזה ועושים את הדברים הללו וחשוב לשתף איתם פעולה.

אם מתעורר צורך תמיד קיימת אפשרות להתייעץ עם המורה או הצוות הטיפולי של ביה”ס, או לפנות לייעוץ מקצועי.

לייעוץ עם יצחק הירשברג – מנהל היחידה לטיפול רגשי בבית איזי שפירא ניתן ניתן להתקשר למיטל רפואה, מזכירת המרכז, בטלפון: 09-7701222 או במייל

 

 

יום עיון בנושא “זהות, עבודה ואהבה”

מרכז מרופין לקריירה ובית איזי שפירא מזמינים אתכם ליום עיון בנושא “זהות, עבודה ואהבה” . במסגרת יום העיון יושק ספרו של ד”ר בני הוזמי “זהות של מסוגלות”. נשמח לראותכם! הזמנה ב-PDF להרשמה לחץ

בית איזי שפירא גאה להשתתף בשבוע המצוינות הישראלית, יוזמת קרן טראמפ

בית איזי שפירא גאה להשתתף בשבוע המצוינות הישראלית, יוזמת קרן טראמפ

נשמח להזמינכם ל”בית פתוח”: סיור התנסות חווייתית, והיכרות עם מרכזי המצוינות שלנו ולמפגשים מרתקים ומעשירים בסגנון TED. אנו שמחים להכיר לכם את טומי, משתמש תת”ח (תקשורת תומכת חילופית) וכיום סטודנט לתואר ראשון. סיפורו האישי של טומי, הוא סיפור של מצוינות, השראה ואהבה: “אני טומי ברצ’נקו, אקטיביסט, גר בראש העין. אני […]

פסח שמח מבית איזי שפירא- והגדנו לכם ביום הזה…

פסח שמח מבית איזי שפירא- והגדנו לכם ביום הזה…

חשוב לי להשמיע את קולי “אני טומי ברצ’נקו, אקטיביסט, גר בראש העין. אני מכיר את “בית איזי שפירא” הרבה מאוד זמן, הייתי בגן הילדים ב”מרכז דה לו” וכאן למעשה התחלתי את המסע שלי. במקום הזה עזרו לי לבנות את עצמי ולהתפתח ולהרגיש ילד כמו כל אחד. כאן גם נתנו מעטפת […]

0  תגובות